No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
Un estudiant a les aules de la Pompeu Fabra, la millor universitat jove d'Espanya

Els miracles existeixen


Pompeu Fabra, Autònoma, Rovira i Virgili de Tarragona i Politècnica, entre les 100 millors universitats joves ( menys de 50 anys) del món.


JORDI CASABELLA

Que un país (diguis Espanya però també Catalunya), els governants del qual presumeixen amb dits i fets de menystenir la universitat, aconsegueixi col·locar set universitats o quatre, en el cas de les catalanes, entre les 100 primeres universitats del món, és un senyal inequívoc que els miracles existeixen.

Que la classificació que acaba d'aparèixer (en aquest cas del Times Higher Education, un dels rànquings més influents del planeta, i referida a les universitats amb menys de 50 anys de antiguetat) sigui objectiva és el de menys. Sempre hi haurà qui objectarà que mesurar la producció científica per la quantitat de citacions en revistes especialitzades i concedir-li un pes del 30% a l'hora de confeccionar un rànquing és excessiu, però, tot i així, la metodologia emprada no es més ni menys arbitrària que la que serveix per elaborar les proves PISA de l'OCDE, els resultats de les quals sembla que ens obliguin a avergonyir-nos de la nostra educació obligatòria cada dos per tres. En qualsevol cas, a totes les universitats joves les han jutjat amb els mateixos paràmetres.

Per davant d'Alemanya i França
El cert és que el sistema universitari espanyol disfruta al rànquing del Times d'una millor posició que l'alemany (amb 6 centres entre els 100 primers), que neda en l'abundància, i que el francès (també amb 6 centres universitaris), on el govern es pren força més seriosament les universitats que no pas a Espanya.

Des del 2012, el primer any en què va publicar-se aquest rànquing, la presència d'universitats espanyoles ha anat creixent. Primer en van ser 5, l'any passat s'hi va incorporar la Universidad de Vigo, i aquest any ho ha fet la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Més pes al rànquing que a la bàscula
Tot i que el pes del sistema universitari públic català dins de la universitat espanyola no arriba al 15%, no és extrany que aquest percentatge es multipliqui per dos o per tres en els rànquings, freqüentment encapçalats per la Universitat de Barcelona (UB). Aquest cop s'ha multiplicat per quatre. La Pompeu Fabra (UPF), a la posició 13 del món i 7 d'Europa, ocupa el lloc més destacat, seguida de l'Autònoma de Barcelona (UAB), a la posició 23. Fins al lloc 58 no apareix l'Autònoma de Madrid, no gaire lluny de la URV, a la posició 66. Després vénen Vigo i la Politècnica de València. I a l'esglaó 95 de la taula, la Politècnica de Catalunya (UPC), que, tot i les dificultats econòmiques, sobresurt per la seva internacionalització i pels ingressos provinents de la indústria i la innovació.

El lideratge de la UPF, que malgrat la seva joventut està acostumada a l'èxit, no és nou, com tampoc ho és el de la UAB, habituada també a sobresortir als ràquings. Més cridanera és l'aparició de la URV, amb només 22 anys d'edat, en un lloc tan destacat. En realitat, es tracta d'una prova més que els miracles existeixen en un país on els dirigents han decidit que les universitats han d'espavilar-se i, de tant en quant, rebre un fort correctiu per haver-ho aconseguit. El mateix que passa a França o a Alemanya, però a l'inrevés.
L'ESCAC celebra divendres
jornada de portes obertes

Beques per fer cinema

L'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), adscrita a la UB, organitza el proper divendres, 9 de maig, les jornades de portes obertes ( Pl. de la Farinera, 9, Terrassa) a partir de les 17 hores.

Entre les novetats destacades del curs  2014-2015 que es presentaran sobresurt el nou programa d'ajuts als estudiants,  al qual l'ESCAC dedicarà un 8% del seu pressupost anual. Es tracta de beques per finançar la matrícula íntegra d'alumnes amb talent que no puguin fer front al cost dels estudis.

De cara al juliol, l'escola, on s'han format directors com Juan Antonio Bayona Mar Coll o Kike Maíllo, organitza un campus d'estiu, a Terrassa i a Barcelona, per a joves d'entre 13 i 18 anys que es vulguin introduir al món del cinema. Els primers incrits podran disfrutar d'una beca de fins al 50% del cost del campus. (Més informació)
Pere Tarrés presenta els seus
graus dissabte vinent

Pere Tarrés presenta els graus d'Educació Social i Treball Social

La Facultat Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull (URL), celebra el proper dissabte, 10 de maig, entre les 10 i les 12 del matí (c/. Santaló, 37 BCN), una nova sessió informativa dels dos graus que imparteix, Educació Social i Treball Social.

Les dues titulacions tenen fins a 450 hores de pràctiques supervisades en diversos centres o institucions (fins a 400) i disposen d'uns bons índexs d'inserció laboral.

Els estudiants compten cada curs amb un professor-tutor que fa el seu seguiment i la formació és impartida per professorat que compagina la seva tasca docent amb l'activitat professional.

Les dues titulacions que imparteix la Fundació Pere Tarrés es poden cursar tan de forma presencial, en horari de matí, com on-line.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email