No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
IQS-Blanquerna programen un grau de Farmàcia que competirà amb els estudis de la UB

La universitat es mou


La pública fa de la necessitat virtut i concentra els seus esforços en oferir una seixantena de noves dobles titulacions
IQS-Blanquerna programa un grau de prestigi, Farmàcia, i el CETT en lidera un d'innovador, Ciències Culinàries i GastronòmiquesHa arribat l'hora de mostrar les preferències. Avui comença la preinscripció als centres propis i adscrits de les universitats públiques i a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic - UCC), que finalitzarà el 4 de juliol. Tot i que la resta d'universitats privades, Ramon Llull (URL), Internacional (UIC) i Abat Oliba (UAO), i la UOC no estan subjectes al mateix calendari, el comportament de les inscripcions al sistema públic, majoritari a Catalunya, hi influirà.

Centres públics i privats arriben a la recta final de la campanya de captació d'estudiants per al curs 2014-2105 amb estratègies diferents. Els primers, tot i algunes excepcions, aposten per les dobles titulacions, de les quals el sistema universitari català n'ofereix ja 158. Només la Politècnica (UPC) ja n'imparteix 62, 42 de noves. La Rovira i Virgili de Tarragona (URV) n'estrena 6 i l'Autònoma, 5.

La pública, forçada a administrar-se amb menys recursos humans i materials, intenta treure més profit de les titulacions que ja imparteix combinant-les, de manera que el creixement sigui sostenible.

Les novetats més rellevants de la temporada, però, venen de la mà dels centres privats. Farmàcia, uns estudis força demandats que fins ara només s'impartien a la Universitat de Barcelona (UB), es podran cursar a la URL. L'Institut Químic de Sarrià (IQS) i Blanquerna programen, per primer cop, un grau de forma conjunta.

L'altra perla de la campanya és el grau interuniversitari, aquest nou de trinca, de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, uns estudis que lidera un centre adscrit de la UB, el CETT, però en els quals també hi participen el Campus de l'Alimentació de Torribera de la UB, l'Escola Superior d'Agricultura de la UPC i la Fundació Alícia.

Tot i que la universitat pública opta majoritàriament per les dobles titulacions (la UB ha decidit programar Farmàcia + Nutrició Humana i Dietètica i la Universitat de Lleida oferirà els dos únics dobles graus de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport), hi ha algunes notables excepcions, com el grau d'Economia en anglès de la UAB i el d'Innovació i Seguretat Alimentària de la Universitat de Girona (UdG). El CITM, adscrit a la UPC, incorpora, per la seva banda, el grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs.

En l'àmbit de les privades, Blanquerna estrena Traducció i Llengües Aplicades (anglès), la UVic dues enginyeries, Biomèdica i Tecnologies Industrials, més el grau de Llengües Aplicades i Traducció, i la Internacional (UIC) programa una doble titulació ADE + Enginyeria d'Organització i crea una nova fórmula per als graus d'Educació Infantil i Educació Primària, amb intensificació en anglès.
Estudiants de Mecatrònica, a dalt,
i d'Esports d'hivern, a sota

Més d'un terç dels graduats en FP superior segueixen estudiant

El nombre d'alumnes que aposten per seguir estudiant després d'haver cursat un cicle formatiu de grau superior (CFGS) no para de créixer. La manca d'oportunitats laborals o, en cada cop més casos, l'elecció d'un cicle formatiu com a trampolí per anar a la universitat fa que hi hagi molts titulats en cicles que  accedeixen a la universitat per aquesta via.

Així, del 35,12% de titulats d'FP superior que continuen formant-se (un 13% més que fa sis anys), prop d'un 70% van a la universitat, segons l'enquesta d'Inserció dels Ensenyaments Professionals del 2013, del Departament d'Ensenyament i el Consell General de les Cambres de Comerç, que ha entrevistat 26.772 alumnes.

Les famílies de Sanitat i Serveis socioculturals i a la comunitat encapçalen el rànquing d'estudis on un volum més important dels titulats que continuen estudiant fan el pas a la universitat. Amb dues excepcions: Fabricació de productes farmacèutics i afins, on aquesta taxa s'eleva fins al 95,5%, i Animació d'activitats físiques i esportives, on el percentatge és del 81,7%.

Documentació sanitària (88,2%), Educació infantil (87,9%), Integració social (86,2%) i Interpretació de la Llengua de signes (84,6%) figuren entre els cinc estudis on hi ha una taxa més elevada de graduats, entre els que aposten per continuar formant-se, que van a la universitat.

Altres estudis on aquest percentatge està per sobre del 75% són Salut ambiental (80%), Projectes d'edificació (78,6%), Anatomia patològica i citologia (77,8%) i Animació sociocultural i turística (76,1%).
L'estudi dels recursos hídrics
forma part de la titulació

Geografia i Ordenació del Territori s'ofereix de forma virtual a la UAB

El grau de Geografia i Ordenació del Territori s'ofereix a quatre universitats catalanes, però a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es pot cursar també en xarxa, a través del campus virtual, que proporciona accés al mateix títol.

Aquesta modalitat permet que l'estudiant gestioni el temps que dedica als estudis de forma flexible sense que això li impedeixi interaccionar amb el professorat, que té uns dies a la setmana de connexió amb l'alumnat.

El grau compta amb tres itineraris d'especialització que es poden cursar durant el quart any: Planificació Territorial i Ambiental, Demografia i Migracions i Estudis Urbans i Regionals.

L'édició del 2014 del rànquing britànic QS situa la UAB entre les 100 primeres universitats del món en cinc disciplines, una de les quals és la Geografia.
El grau focalitza l'atenció en
la gestió tecnològica

La Salle imparteix un grau únic: Direcció d'Empreses Tecnològiques

Dins del ventall de titulacions de l'àmbit de la direcció d'empreses, La Salle - Universitat Ramon Llull (URL) n'imparteix una de singular: el grau en Direcció d'Empreses Tecnològiques, focalitzat en la gestió d'organitzacions que es valen de les noves tecnologies.

El grau ofereix formació en grups reduits, amb una important component pràctica i una elevada internacionalització, ja que es cursa en anglès, o bé en opció bilingüe, i té estudiants de 50 països.

La titulació permet especialitzar-se en Sports Management, Màrqueting, Relacions Internacionals o Economia i Finances cursant matèries optatives.

Es pot cursar un semestre a qualsevol de les 75 universitats de La Salle d'arreu del món i és possible aconseguir una doble titulació europea-americana amb la La Salle Philadelphia.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email