No visualitzes aquest correu correctament? Fes clic aquí
La durada dels estudis universitaris, modificada fa pocs anys, torna a qüestionar-se.

La implantació dels graus de 3 anys, a una passa de ser ajornada sine die


JORDI CASABELLA
Els anys en què hi ha convocatòries electorals, o fins i tot els immediatament anteriors, tenen el do de paralitzar la vida, o el que és el mateix: deixar tot el que està per fer per a l'endemà de les eleccions, no sigui que arribin factures que arruïnin el capital polític dels protagonistes de la comtessa. A aquest calaix, que s'obre i tanca habitualment cada quatre anys, està previst que vagin a parar els graus de tres anys que s'havien anunciat per al curs vinent.


A l'oposició del nucli dur de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), per la qual el ministre José Ignacio Wert no sent cap devoció (cosa que feia pensar que l'animaria a embestir-los com un brau que es creix davant l'adversitat i a portar endavant la reforma), s'hi ha afegit la dels estudiants, als quals el ministre menysprea. Ara bé, a l'hora de clavar-los-hi les banyes en un any electoral s'ho pensarà dues vegades. Més ben dit, hi ha d'altres que ja ho han pensat per ell i que han decidit que el més convenient és arxivar els canvis.

Qué ha passat? A banda de les dificultats tècniques (que hi són), n'hi ha que s'han adonat que la implantació dels graus de tres anys, anunciats amb alegria, tenia truc. Llàstima, perquè la idea és més aviat bona. Com que ningú ha dit que s'abaratirà el preu dels màsters, ni té intenció de dir-ho i menys de fer-ho, la mudança no pot sortir bé. Especialment a Catalunya, on el que es paga a la universitat pública té poc a veure amb que es paga a alguns indrets d'Espanya, diguis Andalusia, diguis Galícia.

No és el mateix el preu públic del grau que el del màster: un curs del grau més car costa el mateix que un curs del màster més assequible. Si els graus són més curts, se suposa que hi haurà més estudiants que hauran de fer un màster... de dos anys, que és la torna als graus més curts. Facin números.

Pel camí, les universitats públiques temen perdre finançament (ja que reben més diners pels graus que no pas pels màsters), cosa més que probable, atesa l'experiència i els discursos governamentals habituals, a Madrid i a Barcelona. Tot plegat, un anunci més que està condemnat a l'oblit temporal o definitiu.

No és l'únic. Molt aviat ningú recordarà que la consellera Irene Rigau va anunciar mesos enrere un enduriment de les proves d'aptitud personal per accedir als graus de Magisteri a Catalunya a partir de l'any que ve. Si el curs 2014-2015 s'havia d'accedir amb un 5 de mitjana a les proves de català i castellà de la selectivitat, i amb un 4 de nota mínima a cadascuna de les dues matèries, el curs 2015-2016 estava previst que s'exigís el mateix amb les matemàtiques. Hores d'ara ja es pot donar per segur que això no succeirà. El proper Govern decidirà quan ho fa o no.
Imatge del coet de la NASA.

Un coet de la NASA assaja un experiment dissenyat a la UPC
 

Un experiment dissenyat i muntat al Laboratori de Microgravetat de la Universitat Politècnica (UPC) de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels, es posarà, demà, a prova, a bord d'un coet de la NASA, l'agència espacial nord-americana.

Es tracta d'un sistema que persegueix l'objectiu de millorar el control del combustible i altres fluids en els
dipòsits dels vehicles espacials per tal de reduir riscos i millorar el funcionament dels vehicles durant les missions espacials.

Aquesta és la segona vegada que un experiment del Laboratori de Microgravetat ha estat seleccionat per la NASA per participar en un assaig de l'ús de noves tecnologies espacials.
Copyright © Unportal, All rights reserved.
D'acord amb la LOPD, les teves dades seran recollides en un fitxer amb la finalitat de poder enviar aquest butlletí. Pots exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició davant Colwith Road, S.L. C/ Roger de Llúria, núm. 93, ppal 1a. Barcelona

Contacta'ns:
info@unportal.net
Reenvia-ho   Dona't de baixa   Actualitza el teu email